Reflexzonetherapie

Wat is reflexzonetherapie?

Muurtekening Reflexzonetherapie is een natuurlijke geneeswijze, die ervan uit gaat dat op handen en voeten zones liggen, die corresponderen met alle organen, klieren en andere delen van het lichaam. Het lichaam wordt als het ware weerspiegeld op de voeten en handen. Door middel van een speciale massage van de reflexzones worden reacties in het lichaam verkregen. Hierdoor kunnen klachten worden verholpen of verlicht.

Reflexzonetherapie is als geneeswijze al eeuwen bekend. Voor zover men nu kan nagaan werd zij al beoefend door Egyptenaren, de Chinese volkeren en de Indianen. Begin 1900 werd deze therapie door twee Amerikaanse artsen en een fysiotherapeute herontdekt. In 1958 heeft de Duitse fysiotherapeute Hanne Marquardt de reflexzonetherapie in Europa geïntroduceerd.

Hoe werkt reflexzonetherapie?

Het doel van reflexzonetherapie is het herstellen van een natuurlijk evenwicht in het lichaam. Reflexzonetherapie ondersteunt en bevordert de natuurlijke processen en brengt zo het lichaam in balans. Het zelfherstellende vermogen van de mens wordt gestimuleerd zodat (pijn)klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Door het met speciale technieken bewandelen van de reflexzones wordt een reactie bewerkstelligd in het desbetreffende lichaamsdeel. Daarnaast gaat er een zeer ontspannende werking van een reflexzonetherapeutische behandeling uit, waardoor zowel lichamelijke als geestelijke rust wordt bevorderd. Reflexzonetherapie kan ook preventief worden gebruikt om klachten te voorkomen.

Muurtekening klik op de afbeelding om deze vergroot te kunnen zien

Mogelijke reacties tijdens de behandeling

 • Warm of koud worden.
 • Lachen of huilen.
 • Ontspannen.
 • Transpireren.

Mogelijke reacties na de behandeling

 • U voelt zich meer ontspannen, uw slaap wordt rustiger, uw geestelijke veerkracht neemt toe. De slaap kan tijdelijk ook onrustiger worden, bijvoorbeeld door dromen waarin bepaalde problemen verwerkt worden.
 • De huid wordt actiever, scheidt meer en onaangenaam ruikend zweet af. De huid en weefselspanning kan zeer belangrijk vernieuwen, zodat de algehele aanblik een beter doorbloede en gezondere indruk geeft.
 • De nieren scheiden meer urine af. Deze kan ook iets troebel of sterker van geur en kleur zijn.
 • Meer ontlasting, die ook anders kan zijn en ruiken.
 • Oude ziekten, die vroeger niet geheel zijn genezen of die onderdrukt werden, kunnen voor korte tijd weer de kop op steken. In sommige gevallen kunnen in korte tijd een hele rij vroegere ziekten achter elkaar worden geactiveerd en uiteindelijk tot volkomen genezing worden geprikkeld.
 • Geestelijke veranderingen kunnen zich op uitgebreide schaal voordoen. Dit varieert van een bevrijdend uithuilen tot het uitspreken en aanpakken van problemen.
 • Hoofdpijn.

Deze reacties kunnen ontstaan, omdat reflexzonetherapie de bloedsomloop stimuleert. Hierbij komen afvalstoffen vrij die door het lichaam moeten worden uitgescheiden. Het drinken van extra water na de behandeling bevordert de uitscheiding van de afvalstoffen.

Reflexzonetherapie in de zwangerschap

Ook in de zwangerschap kan reflexzonetherapie een goede aanvulling zijn op de begeleiding van de verloskundige of specialist in het ziekenhuis. Voor verschillende klachten kan er met reflexzonetherapie verlichting gegeven worden. Natuurlijk is de begeleiding van de verloskundige altijd nodig en moet je reflexzonetherapie zien als een goede aanvulling, of om sommige klachten op een vriendelijke manier op te kunnen lossen. Voor sommige klachten zoals b.v. een stuitligging van de baby moet eerst een echo gemaakt zijn om te weten of het mogelijk is om een baby te laten draaien. Is dit mogelijk dan kan er met reflexzonetherapie op een zeer vriendelijke manier hulp worden geboden. Tevens is reflexzonetherapie prima voor baby’s en kinderen, ze hebben nog geen vooroordelen en reageren heel goed op de behandelingen.

Voor meer informatie kunt u altijd even bellen of maak een afspraak en maak eens kennis met reflexologie.